Zelfs een ervaren hiker is onervaren begonnen met het lopen van hikes. Op deze pagina willen we alle hikers helpen die wat extra tips en trucs kunnen gebruiken! Klik op een tip voor meer uitleg..

Zorg dat je rugzak niet te zwaar is.

Stop alles in je rugzak wat je nodig denkt te hebben, maar neem zeker niet te veel overbodige spullen mee! Je moet er immers vele uren mee lopen en aan het eind van de Time Challenge ben je blij dat je die paar kilo’s toch maar thuis gelaten hebt ;). Uit eigen ervaren weten we dat het goed mogelijk is om alle spullen voor een overnachting mee te nemen in een tas die zo’n 10-12 kg weegt.

Pas je aan aan de zwakste schakel.

Je loopt en in team en daardoor ben je zo snel als de langzaamste uit je groep. Het werkt vaak beter door met je hele team het tempo van de langzame loper te volgen, in plaats van deze loper honderd meter achter het groepje aan te laten lopen. Blijf dus in 1 groep lopen en steun je teamgenoot met motiverende woorden en door bijvoorbeeld wat gewicht uit de tas over te nemen.
Als vooraf in te schatten is wie de sterkere en zwakkere personen van het team zijn, dan kunnen de sterkere teamleden natuurlijk ook van het begin af aan al wat meer gewicht in de tassen nemen.

Eerst denken, dan lopen!

Omdat bij de Time Challenge haast in iedere routetechniek een puzzel verwerkt zit, loont het vaak om eerst even goed te kijken wat de beste aanpak is. Als je als een kip zonder kop meteen gaat lopen, dan zou het zomaar kunnen dat je de verkeerde kant oploopt. En iedere verkeerd gelopen kilometer moet ook weer terug gelopen worden, ten koste van tijd en energie!
Het spreekt voor zich dat een plenaire vergadering met je hele team bij ieder kruispunt het andere (ook niet aan te raden) uiterste is ;).

Lees de uitleg bij iedere routetechniek.

In eerste instantie lijkt deze tip overbodig en vanzelfsprekend. Toch zou je zeker niet de eerste (en waarschijnlijk ook niet de laatste!) zijn die bonustijd misloopt door het niet goed lezen van het uitlegblad.

Pak je tas handig in.

Niet alleen het totaalgewicht van je tas is belangrijk, maar ook de indeling van de spullen in je tas. Probeer de zware dingen zo dicht mogelijk tegen je (onder)rug te plaatsen en zorg dat je tas niet naar een zijkant gaat hangen. Daarnaast is het ook handig om eten, drinken en eventueel een regenjasje voor het grijpen te hebben. Als er ineens een hevige regenbui op komt zetten, is het niet handig om eerst je matje uit je tas te moeten halen voordat je bij je regenjas kan.

Bereid je voor op het weer.

We mogen de laatste jaren niet klagen over het weer tijdens de Time Challenge, maar het is toch aan te raden om een paar dagen voor de TC de weersverwachtingen in de gaten te houden. Als er regen voorspeld wordt, bereid je hier dan op voor met een regenjas, waterafstotende spray voor je schoenen en hoesjes waar je de routetechnieken in kan stoppen. Mocht het erg warm worden, stop dan een extra flesje drinken in je tas.
Zoals een oud Koreaans spreekwoord luidt: “Slecht weer bestaat niet, je slecht voorbereiden wel”.

Zorg dat je weet hoe je kompas werkt.

Heb je zelf nog tips en trucks voor een hike in het algemeen of de Time Challenge in het bijzonder, deel het met de andere teams door ons te mailen via de contactpagina